Beleef de nieuwe Sterrenwacht Hellendoorn

De sterrenwacht is gehuisvest in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer. De locatie, gelegen aan de rand van een prachtig groot natuurgebied, is ronduit uniek te noemen. Er is relatief nog weinig lichtvervuiling: er kunnen bij een heldere avond wel 1500 a 2000 sterren met het blote oog worden waargenomen.

sterrenwacht

De Koepel beschikt over een modern instrumentarium. Een tweetal telescopen en een zonnetelescoop vormen de belangrijkste instrumenten. Een op het zuiden gericht observatieplatform, Sky-Walk genaamd, is de plek waar bezoekers de sterrenhemel met het blote oog of met een verrekijker kunnen waarnemen. Ook overdag valt er veel te beleven, het uitzicht is ronduit prachtig.

Bij een sterrenwacht kan een Planetarium natuurlijk niet ontbreken. Op de eerste etage van de toren, kan de bezoeker – ook als het bewolkt is – genieten van een heldere sterrenhemel.  

 

Groen Educatief Beleefcentrum

Uniek is ook de samenwerking met andere op de natuur georiënteerde partners. Naast SBB zijn dat het lokale IVN en CNME. Met deze partners is een aantal boeiende arrangementen ontwikkeld. Met recht kan hier worden gesproken van een sterrenwacht in een Groen Educatief Beleefcentrum. 

buitencentrum

 

 

Additional information